Zelf patat van aardappels maken
Patat makenPatat, of frietjes, zijn ook altijd heel lekker en je kunt er heel veel mensen een plezier mee doen. En zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan zelf gemaakte frietjes?

Om zelf patat te kunnen maken heb je vastkokende aardappels nodig. Een goede vastkokende aardappel is bijvoorbeeld de Nicola, maar er zijn er uiteraard nog veel meer.

Om een beetje redelijke patat, zeg maar de Vlaamse frieten, te maken neem je grotere aardappels.
Wil je Franse frietjes maken, dan kun je kleinere aardappels nemen. Schil de aardappels zo dun mogelijk. De geschilde aardappels doe je in een pan of bak met water, want dat voorkomt verkleuring en dan worden ze gelijk gewassen.

Als de aardappels geschild en gewassen zijn, dan snij je ze met een groot kookmes in grove stukken zodat het er een beetje ambachtelijk uitziet, want anders kun je ze net zo goed kant en klaar in de supermarkt kopen.

Na het snijden ga je de gesneden aardappels nog een keertje wassen om het zetmeet eraf te spoelen. Haal vervolgens de gesneden aardappels uit het water en leg ze eventjes op een doek of een stukje keukenpapier om te drogen. Als de aardappels nog nat zijn als je ze in het frituurvet gooit dan kan het enorm gaan spetteren en kunnen er ongelukken gebeuren.

Gebruik voor het frituren van aardappels (maar ook andere dingen) het liefst vloeibaar vet, dat is namelijk veel gezonder dan het vaste vat van weleer.

Vervolgens ga je de gesneden aardappels voorbakken op 140 graden Celsius, zodat ze niet bruin aan de buitenkant worden, maar wel gaar van binnen. De aardappels zijn na ongeveer een minuut of 4 – 5 gaar. Om te controleren of ze gaar zijn, prik je ze voorzichtig in met een vork. Als ze enigszins breken, dan zijn ze gaar. Zodra ze gaar zijn, laat je ze even uitlekken.

Vervolgens gaan we de parat afbakken in de friteuse op 180 graden Celsius. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is dat de patat een mooi, beetje bruin, kleurtje krijgt. Dit zal ongeveer 2 tot 3 minuten gaan duren.
Zodra de patat mooi bruin zijn, haal je ze uit het frituurvet en laat je ze eventjes uitlekken. Doe vervolgens wat keukenpapier op een plateautje, op een groot bord of in een schaal en gooi daar vervolgens de patat op, zodat het meeste vet door het keukenpapier wordt opgenomen.

Voeg vervolgens zout naar smaak toe en roer of schep de patat eventjes om om het zout te verdelen. Vervolgens heb je een heerlijke portie patat. Eet smakelijk.