Aardappels stomen




Aardappelen stomenWaarschijnlijk zal iedereen wel weten wat de voordelen van stomen zijn: bij stomen wordt geen olie of vet gebruikt, waardoor de bereidde gerechten magerder zijn en doordat het voedsel niet met water in aanraking komt blijven de smaak, geur, kleur, vitamines en mineralen veel beter behouden.




Doordat bij stomen de smaak en de geur veel beter behouden blijft, zijn sausjes of (veel) zout vaak overbodig. Stomen is dus niet alleen lekker en leuk, maar ook nog eens gezond.

Doordat veel mensen nog steeds denken dat het veel gedoe is en men niet precies weet hoelang iets moet stomen wordt het vaak niet gedaan. Echter is het, als je het eenmaal door hebt (en dat is al snel), een koud kunstje.

Aardappels stomen op verschillende manieren

Stomen kun je op verschillende manieren doen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale elektrische stoomkokers in de handel, vaak met meerdere verdiepingen waarbij je de verschillende gerechten van elkaar kunt scheiden en ze toch tegelijkertijd kunt stomen. Ook zijn er tegenwoordig speciale afsluitbare stoomzakken te koop waarmee je heel eenvoudig in de magnetron kunt stomen.

Daarnaast kun je nog op de oude vertrouwde Bourgondische manier stomen door een mandje of roestvrijstalen vergiet boven een pan water te plaatsen. Deze bereidingswijze gaan we hieronder verder uitleggen.

Wat kun je stomen

Je kunt eigenlijk zo’n beetje alles stomen, van groenten en aardappels tot rijst, maar ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schelp- en schaaldieren.

Bereidingswijze

De vloeistof waarboven je gaat stomen kan uiteraard gewoon water zijn, maar het kan ook heel lekker zijn om eens een keertje een bouillon of wijn te gebruiken. Van dit overgebleven vocht kun je na het stomen eventueel heel eenvoudig met wat bloem of maïzena een lekker en vetarm sausje maken.

Aardappels kun je naar wens of smaak zowel geschild als ongeschild stomen. Heb je echter grote aardappels, dan is het wel leuk om ze ongeschild te serveren. Was de aardappels goed schoon en stoom ze in ongeveer 35 tot 40 minuten lekker gaar.

Snij de bovenkanten van de aardappels kruislings in en serveer ze bijvoorbeeld met wat zure yoghurt of Tzatziki of bestrooi ze met kruiden zoals bijvoorbeeld verse rozemarijn en zeezout.

Kies je in plaats van ongeschilde aardappels voor geschilde, dan kun je ze bijvoorbeeld ook in blokjes van 3 bij 3 cm snijden. Hierdoor zijn ze snelle gaar en kun je ze in een stoompan al in ongeveer 15 minuten gaar laten stomen.

Als je geen pannen wilt gebruiken dan kan je ook een stoomkoker kopen. Hieronder wat meer over deze makkelijke huishoudelijke hulpje.