Aardappels poffen
Aardappelen PoffenGepofte aardappels kun je op heel veel verschillende manieren maken.
Eigenlijk vindt iedereen gepofte aardappels wel lekker, of het niet op de ene manier is, dan wel op de andere. Je kunt gepofte aardappels nemen als een lichte lunch, als een bijgerecht maar ook gewoon als complete maaltijd op zich.

Dit zal nou niet als een complete verrassing voor je zijn, want er zijn weinig ‘groenten’ zo veelzijdig als de oude vertrouwde aardappel. Aardappels zijn goedkoop en gemakkelijk te bereiden en bovendien overheerlijk als gerecht, bijvoorbeeld in de schil gepoft met kaas en boter of met olijfolie en kruiden.

Het poffen van grote aardappels

Voor het poffen van aardappels is het aan te bevelen om grote aardappels te nemen, ongeveer allemaal van gelijk grootte, en allemaal met een gewicht van rond de 275 gram. Gepofte aardappels kun je op 2 manieren garen, namelijk in de magnetron of in de oven. Het verschil tussen beide manieren is dat de aardappels in de magnetron veel sneller gaar zijn, maar in de over wordt juist de schil weer lekker knapperig en bovendien behoudt de aardappel beter zijn smaak dan in de magnetron. Toch is poffen in de magnetron altijd handig, vooral als je maar 1 of 2 aardappels wilt poffen en vooral als je maar weinig tijd hebt en toch wilt genieten van dit overheerlijke product. Het eindresultaat is echter minder dan poffen in een echte oven, dus dat geniet absoluut de voorkeur.

Eigenlijk kun je elke grote aardappel wel poffen, maar elke verschillende aardappel geeft weer zijn eigen, unieke, resultaat. Er zijn bijvoorbeeld aardappels die bloemiger zijn dan andere soorten en sommige soorten geven een meer knapperige schil of smaken juist weer ietsje zoeter. Het is gewoon een kwestie van uitproberen om erachter te komen wat jouw favoriete aardappel is om te poffen.

Geschikte aardappels om te poffen zijn bijvoorbeeld de Eigenheimer, Doré, Alpha, Malta en Irene.
Aardappels poffen in de oven:

–     Verwarm de over voor op 200 graden Celcius.

–     Borstel de ongewassen aardappels goed schoon en prik ze met een vork aan alle kanten in om te voorkomen dat de schil tijdens het bakken barst.

–     Bestrijk de aardappels met zonnebloemolie of wat gesmolten boter.

–     Leg de aardappels verdeeld op de bakplaat en laat ze in ongeveer 60 tot 75 minuten gaar bakken.

Aardappels poffen in de magnetron:

–     Borstel de aardappels goed schoon en prik ze rondom in met een vork.

–     Bestrijk ze NIET met boter of olie.

–     Leg ze op een stuk keukenpapier in een cirkel in de magnetron.

–     Bak ze gedurende de benodigde tijd op de hoogste stand en draai ze halverwege de tijd om.

–     Één aardappel moet ongeveer 4 – 6 minuten in de magnetron, 2 aardappels 10 – 12 minuten en 4 aardappels 18 – 20 minuten, uitgaande van aardappels van 275 gram en bij 650 Watt. Voor andere aardappels of een andere wattage moeten de tijden worden aangepast.

–     Breng de gepofte aardappels op smaak met zout en peper en serveer ze met een klontje boter of eventueel een vulling naar smaak.