Aardappelpuree




Aardappelen pureeNederlanders houden van aardappels. De ene houdt van kruimige aardappels, zoals bijvoorbeeld de Doré, de ander van wat stevigere aardappels, zoals bijvoorbeeld de Nicola. Voordat je een gerecht met aardappels maakt is het dan ook belangrijk om te weten welk soort je daarvoor nodig hebt.




De Nicola is bijvoorbeeld zeer geschikt om te bakken of frietjes te maken, maar de Doré is weer uitermate geschikt om bijvoorbeeld aardappelpuree of een stamppotje te maken.

Aardappelpuree maken

We gaan nu aardappelpuree maken, dus nemen we daarvoor een stevige aardappel zoals de Nicola. Schil de aardappels met een aardappelschilmesje of met een dunschiller.

Doe de geschilde aardappels in een bak of pan met water om ze direct te wassen en om verkleuring te voorkomen. Neem om de schillen in op te vangen een ander bakje. Verwijder alle pitjes, ogen, blauwe of groene plekken zo goed mogelijk en was de aardappels daarna nog een keertje met schoon water.

Snij de aardappels wat kleiner, bijvoorbeeld in 2 of 3 stukken of in blokjes, zodat ze iets sneller gaar zullen worden.

Doe vervolgens de aardappels in een pan met ruim water en zet dit op het vuur. Voeg naar smaak een beetje zout bij. Laat het water 15 tot 20 minuten goed doorkoken. Het water kookt pas als het gehele wateroppervlak bubbelt en niet als er alleen maar van die kleine bubbeltjes komen. Nu kun je het gas ietsje lager zetten, maar belangrijk is uiteraard wel dat het water blijft koken. Om iets sneller te kunnen koken, doe je de deksel op de pan. Om goed te kunnen blijven zien wat er gebeurt kun je ook de deksel eraf laten.

Prik met een vork in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. De vork moet gemakken in en uit de aardappel gaan. Zodra ze gaar zijn, giet je ze in een vergiet en laat je ze even droogstomen.

Om puree te maken zijn er verschillende manieren. Je kunt dat bijvoorbeeld doen met een doordrukzeef. Maar het kan ook met een pureeknijper waar je de aardappel doorheen kunt drukken. Je kunt het natuurlijk ook op de oude vertrouwde manier doen met een pureestamper, die zullen de meeste mensen nog wel thuis hebben liggen.

Doe de drooggestoomde aardappels in een grote pan en stamp ze flink tot moes (puree). Als er geen stukjes meer inzitten ga je wat ingrediënten toevoegen om de puree op smaak te brengen. Doe een stukje boter in de puree. Doordat de puree nog warm is, zal het boter gemakkelijk smelten. Voeg vervolgens een klein scheutje melk toe en stamp de puree nogmaals goed door. Je kunt er eventueel ook nog een eitje aan toevoegen. Roer vervolgens de puree nogmaals goed door. Doe dit nooit met de mixer, want dan wordt de puree een slijmerige massa. Voeg er naar smaak een beetje zout aan toe en eventueel een snufje nootmuskaat en peper. Roer vervolgens de puree nog eens goed door.

Eet smakelijk!




Als je broccoli in huis hebt, dan kun je de broccoli koken en die er doorheen doen!

Voor de visueel ingestelden een filmpje over hoe je aardappelpuree kan maken.